ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΔΟΜΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΣ (TAVI, ASD/PFO)

 

Στεφανιογραφία είναι μια εξέταση με την οποία ο επεμβατικός καρδιολόγος ελέγχει αν και κατά πόσον οι αρτηρίες που δίνουν αίμα και οξυγόνο στην καρδιά έχουν στενώσεις, αν έχει δηλαδή ο ασθενής αυτό που ονομάζουμε στεφανιαία νόσο.

     Η στεφανιαία νόσος παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου σε άνδρες και γυναίκες στις σύγχρονες προηγμένες χώρες. Το κύριο πρόβλημα είναι η ελάττωση της παροχής αίματος και οξυγόνου στην καρδιά που μπορεί αρχικά να μην προκαλεί συμπτώματα ή να προξενεί πόνο και δυσφορία στο στήθος μόνο όταν η καρδιά έχει αυξημένες ανάγκες σε οξυγόνο (π.χ. σωματική άσκηση). Η δυσφορία αυτή ονομάζεται στηθάγχη και είναι μία από τις κύριες ενδείξεις για στεφανιογραφία. Αν βρεθεί σοβαρού βαθμού στένωση (συνήθως άνω του 70%) σε μία σημαντικού μεγέθους αρτηρία μπορεί να χρειασθεί να διανοιχθεί με αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) και τοποθέτηση stent ώστε να ανακουφιστεί ο ασθενής από στηθαγχικά ενοχλήματα.

Πολύ πιο άμεσος είναι ο κίνδυνος για τη ζωή του ασθενούς όταν η αρτηρία κλείνει ξαφνικά και τελείως από θρόμβο που σχηματίζεται πάνω σε μια πλάκα χοληστερίνης που βρίσκεται στο τοίχωμα της αρτηρίας. Τότε ένα μέρος της καρδιάς δεν παίρνει αίμα, αρχίζει να νεκρώνεται, ο  ασθενής συνήθως αισθάνεται έντονη δυσφορία και η κατάσταση αυτή ονομάζεται έμφραγμα μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή). Στο έμφραγμα η στεφανιογραφία πρέπει κατά κανόνα να γίνει επειγόντως, ώστε να ανοιχτεί η κλειστή αρτηρία με μπαλόνι ή/και stent και να σταματήσει να νεκρώνεται ο μυς της καρδιάς. Στις συνθήκες αυτές η έγκαιρη αγγειοπλαστική με μπαλόνι και stent μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή του ασθενούς και να μειώσει την πιθανότητα επιπλοκών από το έμφραγμα. Για αυτούς τους λόγους, παρέχουμε τη δυνατότητα για επείγουσα στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική όλο το 24ωρο για ασθενείς με έμφραγμα.

 

 

Πατήστε εδώ για λεπτομερές ενημερωτικό έντυπο.