ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΔΟΜΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΣ (TAVI, ASD/PFO)

Υπερηχογράφημα (triplex) καρδιάς

Το υπερηχογράφημα (triplex) καρδιάς είναι πολύτιμη και πολύ συχνά χρησιμοποιούμενη αναίμακτη και ανώδυνη εξέταση. Παίρνουμε πολύτιμες πληροφορίες για το πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί η καρδιά ως αντλία αίματος, τις βαλβίδες της, τυχόν ύπαρξη υγρού γύρω της, δομικές και συγγενείς βλάβες της. Συγκεκριμένα, μετρούμε τις διαστάσεις της, το πάχος των τοιχωμάτων της, το πόσο αίμα στέλνει στο σώμα σε κάθε χτύπο της σε σχέση με αυτό που δέχεται (κλάσμα εξώθησης), την ταχύτητα και τη ροή αίματος στις διάφορες κοιλότητες και τις βαλβίδες της.  Με βάση τις πληροφορίες αυτές, μπορούμε να διαγνώσουμε παθήσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια, βαλβιδοπάθειες, συγγενείς καρδιοπάθειες, παθήσεις του περικαρδίου (του σάκου που περιβάλει την καρδιά) και της αορτής (του κεντρικού αγωγού αίματος στην καρδιά). Επιπλέον, σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου βλέπουμε πόσο καλά αναρρώνει ο μυς της καρδιάς τους, ενώ σε ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί και φέρουν προσθετική βαλβίδα παρακολουθούμε τακτικά τη λειτουργία της.

Η εξέταση αυτή γίνεται στα περισσότερα καρδιολογικά ιατρεία και δεν απαιτεί κάποια προετοιμασία. Ο ιατρός θα σας ζητήσει να ξαπλώσετε στο πλάι και θα συνδέσει τρία αυτοκόλλητα στο θώρακά σας ώστε να παρακολουθεί  ταυτόχρονα και το ρυθμό της καρδιάς. Οι εικόνες λαμβάνονται από πολλαπλές γωνίες μέσω μίας συσκευής που ακουμπά σε διάφορα σημεία του θώρακά σας ανάμεσα στα πλευρά. Η συσκευή λέγεται ηχοβολέας (transducer) και έχει στην άκρη του διαφανές gel, το οποίο μπορεί να σας δημιουργήσει μία αίσθηση κρύου όταν ακουμπά στο δέρμα σας. Προσπαθήστε κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος να μην παίρνετε βαθιές ανάσες, γιατί επηρεάζουν την ποιότητα της απεικόνισης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ένα φυσιολογικό υπερηχογράφημα ηρεμίας δεν αποκλείει την ύπαρξη στεφανιαίας νόσου. Για να διαγνώσουμε στεφανιαία νόσο με υπερηχογράφημα, θα πρέπει να συνδυάζεται με άσκηση ή με τη χορήγηση ενός φαρμάκου ενδοφλεβίως που αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς (δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία ή stress echo).

Τέλος, αν η ποιότητα της απεικόνισης δεν είναι διαγνωστική ή αν απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες για βαλβίδες ή άλλα μέρη της καρδιάς, ο καρδιολόγος μπορεί να σας συστήσει να υποβληθείτε σε διοισοφάγειο υπερηχογράφημα.