ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΔΟΜΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΣ (TAVI, ASD/PFO)

Διοισοφάγειο υπερηχογράφημα

Σε περιπτώσεις που το διαθωρακικό υπερηχογράφημα δεν παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ακριβή διάγνωση ορισμένων καρδιακών παθήσεων, μπορεί ο ιατρός σας να σας συστήσει τη διενέργεια διοισοφάγειου υπερηχογραφήματος.

Η εξέταση αυτή γίνεται συνήθως σε νοσοκομείο ή κλινική με ενδοφλέβια καταστολή σε ειδικά εξοπλισμένο χώρο με monitor. Θα πρέπει να μην έχετε φάει ή πιει κάτι για τουλάχιστον 6 ώρες και να έρθετε με συνοδό. Θα εισαχθεί στο χέρι σας φλεβοκαθετήρας (ορός) μέσω του οποίου θα χορηγηθεί κατασταλτικό φάρμακο ώστε να μη νοιώσετε οποιαδήποτε δυσφορία κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Επίσης ο φάρυγγας θα ψεκαστεί με τοπικό αναισθητικό.  Η κεφαλή του υπερήχου τοποθετείται στον οισοφάγο, ο οποίος είναι ο σωλήνας που ενώνει το στόμα με το στομάχι και βρίσκεται σε στενή επαφή με την πίσω επιφάνεια της καρδιάς. Με τον τρόπο αυτό, λαμβάνουμε υψηλής ευκρίνειας εικόνες από το εσωτερικό της καρδιάς. Μετά την εξέταση θα παραμείνετε σε παρακολούθηση για περίπου μία ώρα, θα συζητήσετε τα αποτελέσματά σας με τον ιατρό και θα πάρετε άμεσα το πόρισμα και το ψηφιακό αντίγραφο (CD) της μελέτης. Για 6 ώρες δεν μπορείτε να οδηγήσετε ούτε να χειριστείτε μηχανήματα.

Μία πολύ συχνή ένδειξη για διοισοφάγειο υπερηχογράφημα είναι η διαπίστωση της ύπαρξης θρόμβου στην καρδιά ασθενών με κολπική μαρμαρυγή. Στην περίπτωση αυτή, αν δεν υπάρχει θρόμβος, μπορούμε ταυτόχρονα να προχωρήσουμε και στην ανάταξη της αρρυθμίας. Αντιθέτως, αν διαπιστωθεί θρόμβος, υπάρχει κίνδυνος εγκεφαλικού και εμβολής και η ανάταξη αναβάλλεται για τουλάχιστον ένα μήνα και αφού πάρει ο ασθενής επαρκή αντιπηκτική αγωγή.

Άλλες συχνές ενδείξεις για διοισοφάγειο υπερηχογράφημα είναι η διάγνωση μόλυνσης των βαλβίδων της καρδιάς (ενδοκαρδίτιδα), η αναζήτηση τυχόν εμβολικής εστίας σε ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, η απεικόνιση όγκων της καρδιάς, η διαλεύκανση της βαρύτητας βαλβιδοπαθειών, ιδίως της μιτροειδούς και η διάγνωση παθήσεων αορτής ή συγγενών καρδιοπαθειών. Επιπλέον προσφέρει πολύτιμη καθοδήγηση κατά τη διάρκεια  καρδιοχειρουργικών και διαδερμικών παρεμβάσεων για βαλβιδικές ή δομικές καρδιοπάθειες

Η εξέταση θεωρείται ασφαλής  και ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών είναι πολύ μικρός (τραυματισμός οισοφάγου 1:10.000, αιμορραγία, δυσκολία στην αναπνοή). Ενημερώστε το γιατρό σας οπωσδήποτε για τυχόν δυσκολίες στην κατάποση, ιστορικό παθήσεων του οισοφάγου, του στομάχου, του αναπνευστικού και τυχόν αλλεργίες.