ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΔΟΜΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΣ (TAVI, ASD/PFO)

Δοκιμασία κόπωσης

Το τεστ κόπωσης είναι η καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς (ηλεκτροκαρδιογράφημα) κατά τη διάρκεια της άσκησης συνήθως σε κυλιόμενο τάπητα (διάδρομο). Ταυτόχρονα παρακολουθούνται η αρτηριακή πίεση, οι σφύξεις, τυχόν αρρυθμίες, συμπτώματα πόνου στο στήθος, δύσπνοιας, ζάλης και η φυσική κατάσταση/ανοχή στην κόπωση του ασθενούς.

Ο συχνότερος λόγος για τον οποίο πραγματοποιείται είναι η προσπάθεια ανίχνευσης στεφανιαίας νόσου, δηλαδή στενώσεων στις αρτηρίες που δίνουν αίμα και οξυγόνο στην καρδιά ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά ως αντλία. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στη διευκρίνηση αιτιολογίας συμπτωμάτων που έρχονται κατά τη φυσική προσπάθεια, στην εκτίμηση της ανάρρωσης μετά από έμφραγμα, αγγειοπλαστική ή χειρουργείο καρδιάς και στη λήψη αποφάσεων πριν από έναρξη εντατικού προγράμματος άσκησης.

Το τεστ γίνεται αφού ο ιατρός πάρει το ιστορικό σας, σας εξετάσει και κρίνει ότι είναι απαραίτητο. Καλό είναι να φοράτε άνετα παπούτσια που θα επιτρέπουν το περπάτημα στο διάδρομο. Δε χρειάζεται να είστε νηστικός/ή. Μπορεί να χρειαστεί να καθαριστούν και να ξυριστούν μικρές περιοχές στο θώρακα, όπου θα τοποθετηθούν στρογγυλά αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια. Η βάδιση στον τάπητα είναι αργή στην αρχή και κάθε τρία λεπτά αυξάνεται η κλίση και η ταχύτητα. Κατά κανόνα δε θα χρειαστεί να τρέξετε αλλά να βαδίσετε γρήγορα. Αν νοιώσετε δυσφορία ή οποιοδήποτε ενόχλημα ή αν αισθάνεσθε ότι πρέπει να σταματήσετε,  το αναφέρετε αμέσως στον ιατρό. Μη σταματήσετε το περπάτημα ενώ ο διάδρομος κινείται, γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.  Μόλις σταματήσει ο τάπητας, ο ιατρός θα παρακολουθήσει για λίγα λεπτά ακόμη το καρδιογράφημά σας, τις σφύξεις, τυχόν ενοχλήματα και την πίεσή σας. Συνολικά η δοκιμασία διαρκεί 20-30 λεπτά.

Αμέσως μετά τη δοκιμασία ο ιατρός θα σας δώσει το πόρισμα, θα σας εξηγήσει τα αποτελέσματα και τις συστάσεις του σύμφωνα με αυτά.